BRIDAL FASHION WEEK: 2017 trendit

sunnuntai 24. huhtikuuta 2016


Lela Rose kevät 2017. Kuva: Taylor Jewell/Lela Rose via Fashionista

Viime viikolla 16.-18.4. järjestettiin New Yorkissa taas ”Bridal fashion week”, jota kutsutaan myös nimellä ”Bridal market”. Sopiva suomennos lienee häämuotiviikot. Kaikki isot, ulkomaiset hääalan yritykset ja foorumit seuraavat tapahtumaa silmä kovana. Instagramiin päivitetään kuvia upeista luomuksista ja uusista trendeistä lähes reaaliajassa. New York international bridal weekin (NYBFW) jälkeen merkittävin häämuotiviikko lienee Barcelona Bridal fashion week (BBFW), joka järjestetään 26.-29.4.2016. Essenissä, Saksassa 23-25.4. järjestettävä häämuotiviikko on nimetty "European bridal weekiksi". Myös Englannissa on aiemmin järjestetty London bridal fashion week (LBFW), mutta tänä keväänä se jouduttiin peruuttamaan alalla ilmenneen kiinnostuksen puutteen vuoksi.

Muotiviikkoja ja trendejä käsitteleviä juttuja netistä selatessaan menee herkästi pää pyörälle. Siis oliko nämä trendit nyt tälle vai ensi vuodelle, mistä mallistosta oli kyse ja oliko nämä nyt kevään vai syksyn muotiviikot? Sekaannusta aiheuttaa tietyt, ehkä vähän päällekkäisetkin, termit sekä käytännöt, jotka eivät ole kaikille tuttuja. Usein puhutaan kevään ja syksyn muotiviikoista, vaikka kevään muotiviikoilla (nimitys siis järjestysajankohdan mukaan) esitellään nimen omaan tulevan syksyn ja talven muotia, ja syksyn muotiviikoilla taas seuraavan vuoden kevään ja kesän muotia. Tämän vuoksi saatetaan käyttää myös ilmaisua ”fashion week spring 2017”, jolla viitataan kevään 2017 mallistoon eli kyseessä onkin oikeastaan syksyn 2016 muotiviikot. Ja jotta homma ei menisi liian helpoksi, niin kun perinteinen ”fashion calendar” on yhden kauden edellä, niin häämuotimaailmassa tehdään aikahyppy aina vuoden päähän asti. Tämän kevään häämuotiviikoilla esiteltiin siis kevään 2017 muotia. Huh heijaa! 

Muotiviikkojen tarkoitus on esitellä tulevan (tai häämuotiviikoilla sitä seuraavan) kauden muotia, jolloin sisäänostajat pääsevät hyvissä ajoin tutustumaan uusiin mallistoihin ja tekemään päätökset uusista tilauksista. Kokoelmien nimissä esiintyvä vuodenaika ja vuosiluku viittaavat siis ajankohtaan, jolloin puvut tulevat myyntiin, ei malliston julkaisuajankohtaan. Tästä johtuen häämuotiviikoilla nähdyt luomukset eivät näy vielä pitkään aikaan morsianten päällä vaan tulevat kauppoihin vasta vuoden kuluttua. Samasta syystä tietyn vuoden hääpukutrendit määritellään jo vuotta aiemmin. 

Perinteiset muotiviikot elävät murrosaikaa. Nykyään trendejä luodaan ja levitetään nopeasti sosiaalisessa mediassa eikä niiden ennustaminen ole enää yksin suurten muotitalojen käsissä. Muodin määrittäjänä toimivat yhä enemmän esimerkiksi bloggaajat. Lisäksi ihmiset haluavat päästä uusiin trendeihin käsiksi heti eikä puolen vuoden päästä. Tämän vuoksi osa suunnittelijoista haluaisi muuttaa käytäntöä reaaliaikaiseksi niin, että mallisto esiteltäisiin samana ajankohtana kuin se tulee myyntiin. Häämaailmassa suunnittelu ja hankinnat tehdään yleensä hyvissä ajoin ja trendit vaihtuvat hitaammin, minkä vuoksi asiaa ei ole koettu yhtä ongelmallisena.  Aiheesta löytyy mielenkiintoinen artikkeli ylen sivuilta:

Häätrendit ja morsiuspukumuoti saavat paljon vaikutteita yleisistä muoti-ilmiöistä, mutta ne näkyvät usein pienellä viiveellä. Toki juhlavat, näyttävät puvut antavat mahdollisuuden myös täysin muusta muodista irrallisille trendeille. Hääpukutrendeille on tyypillistä, että ne eivät muutu paljon kaudesta toiseen vaan vasta pidemmän ajan kuluessa. Nytkin kevään häämuotiviikoilla New Yorkissa nähtiin paljon trendejä, jotka nousivat esille jo viime vuonna. Suomessa häätrendit laahaavat yleensä jonkin verran perässä ja näkyvät valtavirrassa vieläkin myöhemmin. Rohkeimmat muoti-ilmiöt eivät usein edes päädy kuin pienen, hyvin trenditietoisen joukon keskuuteen ja siksi osa muotiviikkojen luomuksista saattaa näyttää suomalaisten silmään hyvinkin erikoisilta. Toisaalta tämä trenditietoisten joukko kasvaa jatkuvasti, kun yhä useampi kerää vaikutteita esimerkiksi pinterestin kautta. Tällöin odotukset ja toiveet oman puvun suhteen kasvavat ja välillä kuulee morsianten valittavan, että sopivaa pukua ei Suomen valikoimasta tahdo löytyä. Yhä useampi päätyykin hakemaan tai tilaamaan puvun ulkomailta. Seurasi sitten trendejä tai ei, niin tärkeintä lienee, että löytää omalle persoonalleen sopivan ja itselleen mieluisan puvun, jossa tuntee olonsa kauniiksi! Aika kliseistä, mutta totta. 

Tiesittekö muuten, että noin 75% markkinoilla olevista hääpuvuista on hihattomia tai olkaimettomia? Tähän on syynä muun muassa se, että ko. pukujen suunnittelu ei vaadi yhtä paljon osaamista suunnittelijalta ja niitä on helpompi muokata kantajilleen sopivaksi. Siksi olikin hyvin virkistävää, kun Cambridgen herttuatar Catherinen hääpuku vuonna 2011 sai aikaiseksi pitkähihaisten pitsipukujen trendin, jonka suosio jatkuu ainakin Suomessa edelleen. 

Tässä meidän kattava katsaus tulevaan eli listaus New Yorkin häämuotiviikoilla esiin nousseista vuoden 2017 trendeistä. Ja niitähän riittää! Osa on lähes toistoa syksyn muotiviikoilta, mutta paljon on tarjolla myös uutta ja inspiroivaa. Yksi on varmaa: tällä hetkellä morsiuspukumuoti ei ole ainakaan tylsää!


Kuva: Courtesy of Mira Zwillinger via Fashionista
1. Läpikuultavat puvut
Jo viime syksyn trendeissä nousivat esiin rohkeat ja seksikkäät puvut, joilla korostetaan häpeilemättä vartaloa. Samalla linjalla jatketaan edelleen. Nyt huomiota herättivät läpikuultavat puvut, jotka ovat saaneet vaikutteita punaiselta matolta. Hillityimmillään trendi näkyi harsomaisella kankaalla tai pitsillä peitetyissä leikkauksissa ja kaula-aukoissa (engl. termi ”illusion neckline") ja näyttävimmillään kyse oli täysin läpinäkyvistä, kirjailluista mekoista ja topeista, jotka jättivät hyvin vähän arvailujen varaan.


Kuva: Courtesy of Isabelle Armstrong via Fashionista

2. Syvään uurrettu, V-mallinen kaula-aukko
Viime vuosien todellinen supertrendi, jonka suosio jatkuu edelleen, on ollut paljastava selkämys. Jo viime syksyn häämuotiviikoilla rohkea leikkaus oli siirretty etupuolelle, mutta nyt viimeistään syvään uurretut, V-malliset kaula-aukot nousivat todelliseksi ykköstrendiksi morsiuspukumuodissa.


Kuva: Courtesy of Christian Siriano via Fashionista

3. Värit
Pantone nimesi vuoden 2016 väriksi kahden sävyn, haalean sinisen (Serenity) ja blushin sävyisen vaaleanpunaisen (Rose Quartz) yhdistelmän. Kyseisten värien lisäksi lavalla näkyi paljon myös muita pastellisävyjä ja jopa mustia pukuja.


Kuva: Courtesy of Lela Rose via Fashionista


4. Viitat ja ”ylimääräiset” laskokset
Solange Knowlesin persoonallinen hääpuku sai aikaan trendin, joka nousi aiempaakin isompaan rooliin kevään häämuotiviikoilla. Pukuihin oli yhdistetty erilaisia viittoja, mutta myös muita viittamaisia laskoksia ja kerroksia, jotka lähtivät vyötäröltä, hihansuista tai muusta kohtaa pukua. Ykköshitiksi nousivat capeletit eli lyhyet viitat.


Irrotettava tyllikerros. Kuva: Courtesy of Reem Acra via Fashionista

5. Muunneltavat puvut
Näytöksissä näkyi paljon pukuja, jotka on helppo muokata hääpäivän kuluessa näyttävästä käytännölliseen. Pukuihin oli lisätty irrotettavia rusetteja ja tyllikerroksia, mutta myös kokonaan irrotettavia helmoja, joiden alta paljastui simppelimpi mekko iltajuhlaa varten.


Kuva: Courtesy of Reem Acra via Weddings Unveiled

6. Off-the-shoulder
Kuten perinteisilläkin muotiviikoilla, myös häämuotiviikoilla off-the shoulder -malli nousi esiin isona trendinä. Olkapäät paljastavalla tyylillä leikiteltiin vapaasti ja variaatioita oli moneksi.


Kuva: Courtesy of Kelly Faetanini via Fashionista

7. Korkeat kaulukset
Vastapainona avonaisille kaula-aukoille mallistoissa näkyi paljon myös korkeakauluksisia, halterneck -tyylisiä pukuja.


Kuva: Courtesy of Sachin & Babi Noir via Fashionista

8. Isot rusetit
Rusetteja näkyi joka puolella, mutta etenkin pukujen takaosassa. Niitä oli kaiken näköisiä ja muotoisia, ja koossa ei säästelty!Kuva: Courtesy of Marchesa via Vogue

9. 3D-kukkakuviot
3D-kukkakoristelut nousivat otsikoihin jo viime kaudella, mutta trendi ei osoita laantumisen merkkejä - päinvastoin!Kuva: Courtesy of Monique Lhullier via Vogue

10. Housut
Viime vuonna esiin nousivat morsiamille tarkoitetut kokovalkoiset jakkupuvut, mutta nyt trendin pääosaan pääsivät housut, jotka yhdistettiin naisellisempiin yläosiin. Oiva vaihtoehto modernille morsiamelle!Kuva: Courtesy of The Pallas Couture via Fashionista
11. Coachella tyyli
Californiassa järjestettävän musiikkifestivaalin nimi on jo muodostunut käsitteeksi kuvaamaan rentoa boho-tyyliä. Häämuotiviikoilla näkyi useita kyseisestä tyylistä vaikutteita saaneita, runsaasti pitsiä sisältäviä pukuja sekä tyyliin sopivia perhos- ja kellohihoja.


Myös nämä trendit jatkoivat edelleen vahvoina:
- Alusvaatteiden inspiroimat puvut korsettiyläosineen
- Höyhenkoristelut
- Perhosmalliset hihat
- Lyhythelmaiset puvut
- Cut-outs eli aukkoleikkaukset

Ja edellä mainittujen lisäksi seuraavia uusia trendejä nostettiin esille:
- Näyttävät hunnut ja laahukset
- spagetti olkaimet
- Sirot hansikkaat
- Peplum yläosa + merenneitomallinen alaosa
- High-Low helmat (edestä lyhyt, takaa pitkä)


New York Bridal fashion week seuraavan kerran syksyllä 8.-10.10.2016!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti